DZIAŁANIE 1. KRAJOWY PLAN ODBUDOWY (KPO)
WSPARCIE MIKRO, MAŁYCH I ŚREDNICH PRZEDSIĘBIORSTW NA WYKONYWANIE DZIAŁALNOŚCI W ZAKRESIE PRZETWÓRSTWA LUB
WPROWADZANIA DO OBROTU PRODUKTÓW ROLNYCH, RYBOŁÓWSTWA LUB AKWAKULTURY
Wspracie jest udzialene w ramach inwestycji A 1.4.1. KPO pn.:
Inwestycje na rzecz dywersyfikacji i skracania łańcucha dostaw produktów rolnych i spożywczych oraz budowy odporności podmiotów uczestniczących w łańcuchu
Termin naboru: 17 października - 18 listopada 2022 r.*
*ARiMR w Regulaminie konkursu zastrzega możliwość wcześniejszego zakończenia naboru w sytuacji wyczerpania środków
Zapraszamy do kontaktu z doradcą:
+ 48 608 525 171
+ 48 664 039 122
Podmioty uprawnione do dofinansowania:
mikro, małe oraz średnie przedsiębiorstwa (MŚP) z branży rolno-spożywczej mające nadany numer identyfikacyjny w krajowym systemie ewidencji producentów.
Przedmiot dofinansowania:
- zakup i instalacja nowych maszyn i urządzeń do przetwarzania, przechowywania, magazynowania, przygotowania do sprzedaży lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, rybołówstwa lub akwakultury;
- zakup nowych środków transportu wykorzystywanych do gospodarki magazynowej oraz do przewozu i wprowadzania do obrotu produktów rolnych, rybołówstwa lub akwakultury lub produktów wytworzonych z tych produktów w wyniku prowadzonej działalności w zakresie przetwórstwa (spełniających wymagania techniczne oraz normy niskiej emisji spalin);
- budowę, w tym rozbudowę i nadbudowę, przebudowę lub remont: budynków i budowli przeznaczonych do przetwarzania, przechowywania, magazynowania, przygotowania do sprzedaży lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, rybołówstwa lub akwakultury, obiektów infrastruktury towarzyszącej związanej z wykonywaną działalnością w zakresie przetwórstwa;
- zakupu i instalacji nowych stacji ładowania pojazdów elektrycznych na terenie przedsiębiorstwa;
- zakupu lub aktualizacji oprogramowania komputerowego, zakupu lub rozbudowy systemów teleinformatycznych oraz zakupu patentów, licencji, praw autorskich i znaków towarowych;
- koszty ogólne, które są bezpośrednio związane z przygotowaniem i realizacją operacji (tj. koszt przygotowania biznesplanu), w wysokości nieprzekraczającej 10% pozostałych kosztów kwalifikowalnych.
Wsparcie udzielane będzie na przedsięwzięcia, których realizacja trwa nie dłużej niż 18 miesięcy od dnia zawarcia umowy na dofinansowanie i nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2025 r.
Co ważne: w budżecie projektu można ująć koszty poniesione przez wnioskodawcę przed złożeniem wniosku, jednak nie wcześniej niż przed dniem 1 lutego 2020 r.
Poziom dofinansowania: maksymalnie 50% kosztów kwalifikowalnych
Dotacja wypłacana będzie w formie refundacji poniesionych kosztów, z możliwością skorzystania z zaliczki w wysokości 50% dofinansowania (wymagane dodatkowe zabezpieczenie, np. gwarancja bankowa lub równoważna gwarancja ubezpieczeniowa).
Maksymalna wartość przyznania pomocy w ramach projektu uzależniona będzie od wielkości firmy wnioskującej o wsparcie:
- mikro – 3 mln PLN,
- małe – 10 mln PLN,
- średnie – 15 mln PLN.
Wsparcie dla sektora rolno-spożywczego będzie prefinansowane przez Polski Fundusz Rozwoju S.A. (PFR).
Kryteria premiowane:
- przedsięwzięcie dotyczy wytworzenia lub wprowadzenia do obrotu żywności ekologicznej lub przetwórstwa produktów ekologicznych;
- wykorzystanie technologii informacyjno-komunikacyjnych u ostatecznego odbiorcy wsparcia;
- przedsięwzięcie jest realizowane przez spółdzielnie, w tym spółdzielnie rolników, rolnicze spółdzielnie produkcyjne, uznane organizacje producentów rolnych, uznane organizacje producentów sektora rybołówstwa i akwakultury oraz związki tych organizacji;
- przedsięwzięcie jest realizowane przez wnioskodawcę, który nie był beneficjentem poddziałania 4.2 „Wsparcie Inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Od pierwszej rozmowy po finalne formalności, nasi doświadczeni specjaliści są pod ręką cały czas, dbając o to, by klient mógł skupić się na tym, co dla niego najważniejsze.
Zapraszamy do kontaktu.